Een van de belangrijkste doelen van de Stichting Vluchtelingkansen is om vluchtelingen de kans te geven om zich te ontwikkelen en kennis te maken met de Nederlandse maatschappij. Zo ondersteunen we ongeveer 50 klanten, die bezig zijn met vakontwikkeling (waarvan ruim 30 MBO en 2 HBO) en het leren van de taal.
Sportactiviteiten
Het beoefenen van sport vervult een belangrijke rol in het welbevinden van onze klanten. Daarom is ook een van de standaardvragen die we stellen bij de intake, welke sportactiviteit hun belangstelling heeft. Soms komen vluchtelingen ook speciaal op bezoek om ondersteuning te vragen voor een sportactiviteit.
Zo kwam op 20 september 2019 Mohamed Hashumu Jusufa op het spreekuur. Mohamed komt uit het Engelssprekende deel van Kameroen. Hij vertelde dat hij vaak alleen op zijn kamer zat in het AZC. Hij wilde graag iets doen, het liefst voetballen. We hebben hem gelijk aangemeld bij DEV in Doorn. Na de eerste training belde de trainer dat hij Mohamed bij de eerstvolgende wedstrijd wilde opstellen. Of wij dan voor voetbalschoenen konden zorgen. Intussen is Mohamed gepromoveerd naar het 1ste team, als keeper. Vanuit Vluchtelingenwerk AZC kregen we de vraag, wat we toch met Mohamed hadden gedaan. Hij was ineens zo goed gestemd. Het antwoord: niets bijzonders, alleen lid gemaakt van de voetbalclub. Zo’n klein gebaar kan dus veel betekenen.
Een ander voorbeeld is Mariam Uzunyan. Ze komt uit Armenië. Ze volgt de opleiding tot beveiliger. Ze vertelde ons dat ze graag wilde basketballen om haar fysieke conditie op pijl te houden. Samen met haar hebben we gezocht naar een geschikt team. Dat is gelukt, ze kon onmiddellijk aan de slag bij Blue Arrows in sportcentrum Hoenderdaal in Driebergen. Vorige week stuurde ze ons trots een foto van de beker voor de 2de prijs, die ze met het team heeft gewonnen.
Verder hebben we nog een professionele voetballer in onze klantenkring. Lasane was keeper van het nationale team van Burkino Faso. Bij een wedstrijd in het buitenland is het hele team gevlucht. In zijn land wordt hij door de politie gezocht. Hij heeft zich in Nederland als asielzoeker aangemeld. Naast zijn opleiding tot elektricien voetbalt hij en geeft hij voetbaltrainingen. Professionele clubs in Nederland hebben belangstelling voor Lasane, maar hij zal moeten wachten op een verblijfsvergunning.
Dit zijn enkele voorbeelden. We hebben intussen een zestal voetballers bij diverse clubs aan het werk, een basketballer, een cricketspeler en klanten die hun conditie op peil houden met fitness.
Naast het op peil houden van de conditie werkt sport ook positief voor de integratie. Zeker bij de teamsporten merken we dat vluchtelingen snel worden opgenomen in het team. Mohamed wordt langs de kant van het veld toegeroepen met ’Hey Mo, mooie bal’! En ook voor het leren van de taal is deze sportbeoefening een belangrijke prikkel.
Kortom, wij ondersteunen als stichting met genoegen ieder initiatief tot sportbeoefening. Het is een van de pijlers voor persoonlijke ontwikkeling en versnelt de integratie.
(tekst Jan-Willem Willemsen)