Nieuwe bedrijfsleider voor de Eurowinkel
Bernhard Wamelink is ruim vijf jaar lang bedrijfsleider en het gezicht van de Eurowinkel geweest. Eind april 2024 was hij voor het laatst als bedrijfsleider in de winkel en richt zich nu op zijn aanstaande verhuizing naar Milaan. Het bestuur van de Stichting VluchtelingKansen dankt Bernhard voor zijn enorme inzet en betrokkenheid bij de winkel maar zeker ook bij alle vrijwilligers die hem erg zullen gaan missen. Mede dankzij de inzet van Bernhard heeft de winkel maar ook de omzet een heel mooie ontwikkeling doorgemaakt.
Gelukkig hebben wij in de persoon van Alain van den Berg een goede opvolger voor Bernhard Wamelink kunnen aantrekken en het bestuur van de Stichting wenst hem heel veel succes toe.
Sinds DriebergenArt ́23 prijkt een nieuw kunstwerk aan de gevel van de Delerij.
Geveldoek op Delerij in 2022
Sinds 2022 siert een groot kunstwerk de gevel van De Delerij. Het is tot stand gekomen in samenwerking met DriebergenArt. Onder leiding van de Driebergse kunstenaar Willem Stolwijk vervaardigden negen asielzoekers dit doek van 3 bij 10 meter. Op 11 juni 2022, bij de opening van DriebergenArt door wethouder Karin Oyevaar, werd het doek feestelijk onthuld.
Wat stelt het voor? Een schilderij dat gaat van onderdrukking naar een toekomst van geluk en vrijheid.
Links zie je de oude wereld waar de negen vluchtelingen, Nafiseh, Azadeh, Melina, Bahar, Hiva, Haida, Sadef, Omar en Ali, vandaan komen. Ze schilderden oude symbolen onder een donkere hemel, maar ook vogels die de vrijheid zoeken en oude ketenen die worden verbroken.
In hun eigen landen, onder de huidige regimes, zouden ze dit niet kunnen schilderen. Zij zijn op de vlucht geslagen voor onderdrukking, geweld, martelingen vanwege ruimer denken, en het risico uitgehuwelijkt te worden. Ieder vluchtte om een eigen reden.
Het middendeel van het doek gaat over hun vlucht, over land, zee, bergen en rivieren. Het licht wordt geleidelijk aan lichter. Pas in het laatste deel van het schilderij is er vooruitzicht op een beter leven. De zon schijnt weer.
Door het hele doek slingeren kleurbanen van hun nationale vlag.
Het schilderij is ontstaan uit de tekeningen die de asielzoekers hebben gemaakt en die daarna zijn samengevoegd in een verhalende assemblage. Het is hun werk.
Nu is het wachten op een status en hopelijk straks, na vele jaren in verschillende AZC’s, een eigen huis.
Welkome steun van Stichting Wel-Doen!
Kledingvouchers voor Oekraïense vluchtelingen!
Wij werken hierin nauw samen met de Gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug.
Om dit te kunnen blijven doen hebben wij veel kleding nodig. Uw donaties zijn daarom dan ook meer dan welkom.
Fietsenproject AZC Leersum groot succes
Februari 2020 – Burgemeester Naafs opende eind december 2019 de fietsenwerkplaats in het AZC Leersum. Sindsdien zijn er tientallen fietsen van AZC-bewoners gratis gerepareerd. De drie amateur-fietsenmakers krijgen perspectief op een leerstage bij fietsenmakers in onze gemeente.
Voor de bewoners van het AZC betekent een fiets heel veel. Ze hoeven niet meer een uur te lopen naar Doorn of Leersum voor boodschappen of taalles. Van hun zeer kleine toelage gaat geen geld meer naar een duur buskaartje.
Als er iets kapot gaat, staan de fietsenmakers-in-opleiding klaar voor reparaties.
Komt iemand om zijn fiets te laten repareren, dan is de eerste vraag of hij dit eventueel zelf wil doen, bijvoorbeeld als het gaat om een lekke band of verlichting. Dan blijkt dat veel klanten dat ook leuk vinden en vaak best handig en technisch onderlegd zijn.
Een aantal keren kwam de GGZ-medewerkster van het AZC op bezoek. Ze vertelde hoe belangrijk dit project is om een aantal bewoners die zij als cliënten heeft weer iets zinvols te laten doen. Het geeft structuur en invulling aan hun leven en versterkt hun zelfvertrouwen.
Prima Perspectief, de vrijwilligersorganisatie die zinvolle vrijwilligersactiviteiten mogelijk maakt voor asielzoekers en statushouders, is verantwoordelijk voor dit fietsenproject. De staf van het AZC verleent alle medewerking.
De fietsenwerkplaats is open op dinsdag en donderdag van 14.00 – 17.00 uur. De twee amateur-fietsenmakers werken samen met coaches van buiten. Deze coaches zorgen namens Prima Perspectief voor financiële en logistieke ondersteuning.
Prima Perspectief zoekt nog coaches. Informatie bij Willy Marks 06-80165980. Wie een fiets over heeft, kan die op de openingstijden van de werkplaats bezorgen bij de receptie van het AZC in Leersum. Inlevering bij de Eurowinkel in Driebergen is ook mogelijk.
Aan de slag in eigen land
Mei 2019 – De telefoon gaat. Theo Nederstigt, vluchtelingenbegeleider bij de Stichting VluchtelingKansen, neemt op. De beller klinkt dichtbij, maar zit niet in het land. In het verre West-Afrikaanse Gambia heeft Ali Hassan Jabang bedacht dat hij Theo iets leuks moet vertellen.
Ali kwam in 2013 naar Nederland als jonge vluchteling. Via de Stichting volgde hij een opleiding van vier jaar waarin hij zijn diploma haalde als elektricien. Tijdens deze opleiding was hij de meeste tijd hier zonder verblijfsdocument. Hij moest terug van de IND, maar kon niet weg. De president, voor wiens veiligheidsdienst hij was gevlucht, bleef aan de macht. Vorig jaar kreeg het land echter een nieuwe president en daarmee verviel Ali’s reden om nog langer hier te blijven.
Maar wat kon hij gaan doen, met zijn diploma op zak? Om in Gambia een elektriciteitsbedrijfje op te zetten, voorzag de Stichting hem, met behulp van een speciale donor, van gereedschap, materiaal en een tweedehands autootje. Ali is in december 2018 vertrokken en in januari 2019 kwam ook de auto met inhoud aan.
Aan de telefoon vertelt Ali dat hij dolgelukkig is terug te zijn bij zijn familie. Maar nog belangrijker: zijn bedrijfje is gestart. Hij heeft zijn eerste klant binnen voor de installatie van de elektriciteit in een nieuwbouwwoning. Trots stuurt hij deze foto naar Theo en bedankt nogmaals voor alle hulp die hij door de jaren heen van de Stichting gekregen heeft.
Elen Aroyan vertelt:
18 april 2019 – ”Hoi! Ik ben Elen en ik kom uit Armenië. Als een 18-jarige die net in Nederland was, wilde ik graag studeren. Echter, in Nederland heb je als volwassen asielzoeker geen recht op studie of werk voordat je een verblijfsvergunning hebt.
Stichting VluchtelingKansen heeft het toen voor mij mogelijk gemaakt om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken, ondanks de onzekerheid van de situatie.
Zo heb ik in vier maanden tijd de taalschool (ISK, Internationale Schakelklas) afgemaakt en ben ik doorgestroomd naar het HBO-schakeljaar. Ook dat heb ik succesvol afgerond. Het heeft me toegang gegeven tot het hoger beroepsonderwijs. Bij mijn HBO-opleiding, International Business, werd ik gesteund door het UAF (Universitair Asylfonds), totdat ik in augustus 2018 eindelijk een verblijfsvergunning kreeg.
Zonder Stichting VluchtelingKansen, zou ik dan pas met een opleiding hebben kunnen beginnen. De jaren daarvoor zou ik zonder studie en werk de hele dag in het AZC hebben gezeten, terwijl ik nu al aan het afstuderen ben!”
Deze foto’s zijn van mijn diploma-uitreiking van het schakeljaar in 2015.