Brandbrief aan de gemeenteraden en colleges van burgemeesters en wethouders van Nederland
Datum: 7 maart 2018
Betreft: Urgent verzoek bescherming Afghaanse vluchtelingen in Nederland
Geachte dames en heren,
Wij, een coalitie van negen kinderrechten – en mensenrechtenorganisaties, richten ons tot u met een urgent verzoek: Wilt u zich uitspreken voor de bescherming van Afghaanse vluchtelingen in Nederland? Wij maken ons namelijk grote zorgen over het lot van deze mensen. De rijksoverheid wijst de meerderheid van asielverzoeken van Afghanen af.
Afghanen die door Nederland zijn uitgezet naar Afghanistan verkeren daar in levensbedreigende en erbarmelijke omstandigheden. Wellicht kent u ook Afghaanse vluchtelingen binnen uw gemeentegrenzen die met uitzetting worden bedreigd en hier doodsbang voor zijn. Afghanistan is volgens de Global Peace Index na Syrië, het meest gewelddadige land ter wereld. Verschillende gewapende groeperingen zijn actief in grote delen van het land. Uit recent onderzoek van de BBC2 blijkt dat de taliban zich openlijk manifesteert in 70 % van alle Afghaanse districten. De kranten staan bol van berichtgeving over bloedige bomaanslagen en ernstige mensenrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. In januari 2018 waren er bijvoorbeeld vier aanslagen in één week tijd, onder meer in het centrum van Kabul en op het kantoor van Save the
Children in Jalalabad. Gewone burgers – mannen, vrouwen en kinderen – zijn slachtoffer.
Vanuit alle delen van het land zijn mensen op de vlucht. In de overvolle ontheemdenkampen zijn kinderen gestorven door de mensonterende omstandigheden en vrieskou. De VN heeft becijferd dat in 2017, meer dan 10.000 burgerslachtoffers (doden en gewonden) zijn te betreuren. De Veiligheidsraad betitelt Afghanistan sinds eind 2017 als ‘een land in oorlog’. Uit recent onderzoek blijkt dat driekwart van de teruggekeerde Afghanen, opnieuw is gevlucht.
Onze coalitie heeft de staatssecretaris en asielwoordvoerders van de Tweede Kamer in december 2017 opgeroepen om alle uitzettingen stop te zetten en Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zo hard nodig is. De staatssecretaris heeft in reactie hierop beloofd om versneld onderzoek te doen naar de veiligheidssituatie en komt in mei met een nieuw ambtsbericht Afghanistan. Desondanks gaan de uitzettingen van Afghaanse vluchtelingen gewoon door. Dit vinden wij onverantwoord en levensgevaarlijk.
Uw collega’s in de gemeenteraden van Maastricht, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden en Coevorden hebben zich uitgesproken tegen dit beleid. Zij hebben via moties onder meer opgeroepen om (tijdelijk) geen mensen uit zetten naar Afghanistan. Dit met een beroep op de zorgplicht van gemeenten voor de inwoners binnen hun gemeentegrens – onder wie bewoners van AZC’s en mensen die op straat belanden nadat hun asielverzoek is afgewezen. Deze zorgplicht komt in het gedrang door het harde rijksbeleid. Wij hopen van harte dat u het voorbeeld van uw collega’s volgt!
Met vriendelijke groet,
Eduard Nazarski, Amnesty International
Aloys van Rest, Defence for Children
John van Tilborg, INLIA
Rommie Nauta, Kerk in Actie
Jan Gruiters, PAX
Pim Kraan, Save the Children
Rian Ederveen, Stichting LOS
Suzanne Laszlo, Unicef Nederland
Dorine Manson, VluchtelingenWerk Nederland